Modificările la Legea 102 din 2005 privind funcționarea ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere și Protecție a Datelor cu Caracter Personal) a fost adoptată marți 22 mai 2018 de Senatul României care este și camera decizională

Modificările la Legea 102 din 2005 privind funcționarea ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere și Protecție a Datelor cu Caracter Personal) a fost adoptată marți 22 mai 2018 de Senatul României care este și camera decizională

Printre altele noua lege de funcţionare a ANSPDCP cuprinde următoarele:

  • Investigaţia pe care o face Autoritatea (asupra organizaţiei care prelucrează date personale) nu poate începe înainte de ora 8.00 şi nu poate continua după ora 18.00, decât cu acordul scris al persoanelor la care se face investigaţia. Controlul trebuie să aibă loc în prezenţa personelor la care se face investigaţia.
  • În cazul prelucării de date care intră în competenţa de control a Autorităţii, cu excepţia celor transfrontaliere, constatarea şi sancţionarea faptelor se fac prin proces-verbal încheiat de personalul de control.
  • Dacă amenzile date de Autoritate depăşesc 300.000 de euro, aplicarea amenzii se face prin decizia preşedintelui Autorităţii.
  • Aplicarea măsurilor corective constau, după caz, în limitarea temporară sau definitivă, interdicţia asupra prelucrării, rectificarea sau ştergerea datelor cu caracter personal, restricţionarea prelucrării, notificarea acestor acţiuni destinatarilor cărora le-au fost divulgate datele cu caracter personal, retragerea unei certificări sau obligarea organismului de certificare să retragă sau să nu elibereze o certificare în cazul în care cerinţele certificare nu sunt sau nu mai sunt îndeplinite, suspendarea fluxurilor de date către un destinatar dintr-o ţară terţă sau către o organizaţie internaţională se dispune numai prin decizie a preşedintelui Autorităţii naţionale de supraveghere.
  • Orice persoană vizată, care consideră că prelucarearea datelor sale cu caracter personal încalcă prevederile legale are dreptul să depună plângere la ANSPDCP. Plângerile vor putea fi depuse şi online.
  • Constatarea faptelor și a măsurilor coercitive se va face în conformitate cu GDPR, de la 25 mai.
  • Numărul posturilor din ANSPDCP va fi suplimentat (de la 50 – cât prevede actuala lege, la 85 – potrivit modificărilor)

Aveti aici textul integral al modifcărilor la Legea 102 din 2005

By |2018-05-23T17:37:34+00:00mai 23rd, 2018|Blog, GDPR|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.